woensdag 27 februari 2019

Artikel over de klimaatopwarming


We moeten NU ingrijpen!
1. Hoe warmt de aarde op?
Door het verbranden van fossiele brandstoffen (steenkool, olie en aardgas) komt er massaal koolstofdioxide(CO²) in de lucht. Daardoor wordt er meer en meer warmte van de zonnestralen vastgehouden op aarde. Bomen en planten gaan dit tegen maar er wordt te veel CO² geproduceerd en er worden te veel bomen gekapt dat ze het niet meer aankunnen.

2. Wat als de aarde meer dan 2 graden opwarmt?
Als de aarde meer dan twee graden is opgewarmd smelten de ijskappen en daardoor stijgt de zeespiegel. Er komen dan ook extreme weersomstandigheden: bosbranden, overstromingen, veel meer extreme droogte en krachtigere tornado’s. Uit de meest recent studies wordt afgeleid dat het zeepeil tot 2 meter kan stijgen. Als de dijken dan niet verhoogd worden komen de Vlaamse kustregio en het Scheldebekken tot in Antwerpen onder water staan. 
3. Waarom warmt de aarde op?
Onze planeet is omgeven door lucht. In die lucht zitten gassen, en sommige zijn broeikasgassen. Net als het glas van een broeikas (serre) laten ze de warmte naar binnen en niet buiten. Een van die gassen is CO². Dat komt in de lucht door de ademhaling van levende wezens en wordt er weer uitgehaald door planten voor fotosynthese. Dat was ooit in evenwicht. Maar de laatste 2 eeuwen zijn we massaal fossiele brandstoffen aan het verbranden. Die brengen extra CO² in de lucht. Dat is op zich niet erg: het zat ooit in de lucht en planten brengen het onder de grond. We hergebruiken ze dus. Alleen doen we dit met een ongehoorde snelheid: In twee eeuwen pompten we terug wat in miljoenen jaren begraven werd. Waardoor de atmosfeer sneller dan ooit opwarmt, en sneller dan de natuur kan volgen. Het eindresultaat is even “natuurlijk” als voordien, maar oncomfortabeler en onleefbaarder voor het stuk natuur dat ons het meest interesseert: de mens.

4. Helpt het om bomen te planten?
Ja. Het is zelfs bijna onmogelijk om de doelstellingen van Parijs te halen zonder intensief bossen te bouwen. Bomen zijn belangrijk want ze halen de CO² uit de lucht en slaan dit op. Als alle CO² dat Vlaanderen verbruikt gecompenseerd moet worden, moet er een oppervlakte van 7 keer Vlaanderen bos zijn. Om het goede voorbeeld te kunnen geven, moet er zeker bos bijkomen in eigen land. Het is dan ook hoog tijd dat het Vlaams Fonds Tropisch Bos nieuw leven wordt ingeblazen.

5. Wat als al het ijs op aarde smelt?
Als al het ijs op aarde smolt, zouden de gevolgen niet te overzien zijn. De zwaarst getroffen gebieden zouden Noord-Amerika en Europa zijn, waar hele stukken van continenten zouden verdwijnen. Als al het ijs op aarde zou smelten, stijgen de oceanen zo’n 80 meter. Maar voor zoiets gebeurt, moet de aarde veel warmer zijn dan hij nu is. Bij die 80 meter zeewaterstijging zou er nog eens 30 meter bijkomen doordat het water uitzet- warm water heeft immers een groter volume dan koud water. Van een zeestijging van 110 meter heeft de hele wereld last, en als het van de ene dag op de andere dag gebeurt, zal de helft van de wereld direct beïnvloeden- en de andere helft indirect, want daar zullen opeens 3,5 miljard mensen thuisloos zijn. Van al het ijs zit 99% in drie grote ijskappen: het landijs op Groenland, West-Antarctica en Noord-Antarctica. Als deze drie ijskappen zouden smelten, zou het water niet overal even veel stijgen. Doordat de ijskappen veel massa aantrekken en het aardse gravitatieveld daardoor verschuift, loopt het water van het ijs dat op Groenland smelt, naar de zuidelijke Stille Oceaan, en water van Antarctisch ijs laat de zeeën rond Europa en Noord-Amerika stijgen. En dan is het einde België en Nederland. Het klimaatpanel van de VN meldt dat al het ijs op Groenland in slechts 1000 jaar weg kan zijn als de temperatuur ten opzichte van vandaag slechts 1 tot 4 °C stijgt. Niet alleen het landijs van Groenland en Antarctica zorgt voor een stijging van de waterstand. De smeltende gletsjers dragen daar veel sterker aan bij. In Wetenschap in Beeld lees je hoe wetenschappers kunnen voorkomen dat de gletsjers van Antarctica in zee schuiven. Ze willen kunstmatige eilanden, pompsystemen en kilometerslange onderwaterdammen bouwen.

6. Zijn regenwouden belangrijk?
Regenwouden deden er miljoenen jaren over om te evolueren naar de complexe biotoop zoals hij er vandaag uitziet. Maar het regenwoud moeten we niet alleen beschermen voor de tijdloosheid en schoonheid. Met het verdwijnen van het regenwoud zouden we een vitaal onderdeel van ons leven op aarde verliezen. De groene long van de wereld zou wegvallen. Hieronder leest u welke plaats het regenwoud op onze planeet inneemt.
Nog niet zo heel lang geleden was 14 procent van de aarde bedekt met regenwoud. Nu nog amper 6 procent. Als het verdwijnen van het woud aan het huidige tempo doorgaat, dan blijft er rond 2040 niets meer van over.
Het huidige Amazonewoud beslaat nog ruwweg 450.000 vierkante kilometer en ligt verspreid over Brazilië, Venezuela, Colombia en de oostelijke rand van de Andes in Ecuador, Bolivië en Peru.
Ongeveer de helft van de voor ons bekende planten- en dierensoorten en soorten micro-organismen dreigen de volgende 25 jaar te verdwijnen, of in elk geval ernstig bedreigd te worden in hun voortbestaan omwille van het verdwijnen van het regenwoud. Sommige experten rekenden uit dat we per dag gemiddeld 137 planten-, dieren- en insectensoorten verliezen door de teloorgang van het woud. Dat loopt al snel op tot 50.000 soorten per jaar.
Eén hectare regenwoud kan tot 750 boomsoorten bevatten en 1.500 soorten van hogere planten.
Met het verdwijnen van het regenwoud, verliezen we ook behandelingsmiddelen voor levensbedreigende ziektes. Op dit ogenblik zijn er 121 goedgekeurde geneesmiddelen die afkomstig zijn van planten die veelal uit het regenwoud komen. De reserve is ook enorm, want terwijl vandaag een kwart van de westerse farmaceutische middelen afgeleid zijn van ingrediënten uit het regenwoud, is amper 1 procent van de tropische bomen en planten op hun genezend vermogen getest door wetenschappers.
Vijftig jaar geleden leefden er naar schatting 10 miljoen indianen in de Amazone. Vandaag zijn het er nog 200.000. Alleen al in Brazilië hebben kolonisten sinds 1900 meer dan 90 indianenvolkeren uitgeroeid. Met hen verdwenen ook duizenden jaren van kennis op gebied van medicinale planten.
Het Amazonewoud wordt ook wel eens de long van onze planeet genoemd. Meer dan 20 procent van de zuurstof in de wereld wordt in de Amazone geproduceerd.
Ten minste 80 procent van wat wij vandaag eten, vindt zijn oorsprong in de tropische regenwouden van de wereld. Avocado's, vijgen, kokosnoten, sinaasappelen, citroenen, bananen, ananassen, mango's, guaves, tomaten komen allemaal uit de regenwouden. Tenminste 3.000 fruitsoorten zijn te vinden in de regenwouden. In het westen kennen wij er daar 200 van, de indianen gebruiken er meer dan 2.000. En dan hebben we het nog niet gehad over maïs, aardappelen, rijst, chocolade, koffie, vanille, allerlei noten, suikerriet en tientallen soorten kruiden.



Wat je zelf kan doen:

1. Eet minder vlees

Bijna 20 procent van de broeikasgassen die wereldwijd uitgestoten worden, zijn afkomstig van veeteelt. Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Enkele dagen per week geen vlees eten kan de planeet dus al heel wat vooruit helpen

2. Neem een kortere douche

Het water dat we verbruiken tijdens het douchen bedraagt naar schatting meer dan 10 procent van ons totale waterverbruik. Enkele minuutjes minder kan dus al heel wat liter water besparen. Tip: zet je favoriete nummer op en probeer tegen het einde van het nummer klaar te zijn.

3. Draag dikke truien

Zet de verwarming 1 of 2 graden minder en doe een dikke trui aan of kruip gezellig onder een dekentje. Alle beetjes helpen.

4. Zet je elektrische toestellen 's nachts af

Elektrische toestellen hebben een sluimerstand. Dat is handig, maar energieverslindend. Uitzetten dus!

5. Pas de instellingen van je computer aan

Veel instellingen van je computer staan onnodig hoog. Zoals de helderheid van je scherm. Zet je computer ook uit of in sluimerstand. 65 procent van de energie die computer verbruiken, wordt verbruikt wanneer er niet met de computer wordt gewerkt.

6. Trek je gsm-oplader uit nadat je je gsm hebt opgeladen

Het wordt snel vergeten, maar trek nadat je je gsm oplaadde niet enkel je lader uit je gsm maar ook uit het stopcontact. De oplader zal blijven energie verbruiken, ook al valt er niets op te laden.

7. Kuis je mailbox uit

Zorg dat je geen spammails meer ontvangt. Elk jaar worden er ontelbare junkmails rondgestuurd. Het versturen en de opslag van mails kort massa's energie. Door je uit te schrijven op nieuwsbrieven help je mee het energieverbruik te minderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten